W celu poprawnego wyświetlania strony, prosimy o używanie nowszych przeglądarek internetowych takich jak np. Google Chrome lub Microsoft Edge.
Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet. Co roku na świecie pojawia się około 1,6 mln nowych przypadków, a ponad 500 tys. chorych umiera. Według danych Centrum Onkologii - Krajowego Rejestru Nowotworów w 2020 roku liczba zachorowań na raka piersi u kobiet przekroczyła ilość 24 000 przypadków rocznie. Statystycznie średnio co 16 Polka zachoruje na raka piersi. Niestety u 5–10 proc. pacjentek od razu rozpoznawany jest on w postaci zawansowanej, kiedy są już przerzuty do innych narządów.
Wcześnie wykryty rak piersi w stadium przedinwazyjnym jest chorobą praktycznie całkowicie do wyleczenia. Także rak inwazyjny jest chorobą, w której rokowanie może być dobre. Dotyczy to zwłaszcza wcześnie wykrytych nowotworów, gdy nie ma jeszcze przerzutów do węzłów chłonnych. W takich przypadkach przeżycie 5-letnie, będące synonimem wyleczenia, wynosi aż 90%.
Zadajcie sobie pytanie:
Jest wiele innych czynników ryzyka zachorowania na raka piersi takich jak: płeć, starszy wiek, rodzinne występowanie raka piersi, nosicielstwo mutacji genów (BRCA1 i BRCA2), wczesne wystąpienie pierwszej miesiączki, menopauza w późnym wieku, pierwsza donoszona ciąża w późnym wieku, brak ciąż, radioterapia w obszarze klatki piersiowej przed 30. rokiem życia i niektóre choroby rozrostowe piersi, a także palenie papierosów
Na co możemy mieć wpływ, czy dieta ma znaczenie?3
Pokarmy zmniejszające ryzyko wystąpienia raka piersi:
Pokarmy, które mogą sprzyjać rozwojowi raka piersi:
Na prawidłową dietę, zwiekszenie aktywności fizycznej czy ograniczenie spożywania alkoholu oraz nie palenie papierosów mamy wpływ.
Pamiętajmy o tym przez cały rok nie tylko w październiku!!!
NPS-PL-NP-00749-10-2022